Linklist

31 Mayıs 2020 Pazar

Blog'u kapatıyorum.

Merhaba,

Blog, içinde kapsamlı bir içerik olmamasına rağmen, bugün itibarıyla ayda 800 ila 1200 arasında sayfa görüntülemesi alıyor. Katma değerinin düşük olduğunu düşündüğüm için bloga yazı girmeyi sonlandırıyorum. Sebeplerine dair 3-5 paragraf yazı yazdım fakat son tahlilde gereksiz bulduğum için silip bu cümlelerle dükkanı kapatıyorum.

Önemli olduğunu düşündüğüm blog yazısı


En çok ziyaretçi alan iki blog yazısı: 



Taslak yazılar:

Blogda kayıtlı, taslak halinde olan fakat tamamlamak önceliklerimin arasında olmadığı için bir türlü tamamlamadığım yazıların başlıklarını listeliyorum, belki siz tamamlarsınız.

  1. Fonksiyonel Emniyet (Functional Safety) ve "Standartlara göre acile basınce servonun enerjisi her halükarda zınk diye kesilmeli" algısı.
  2. OEM Makina İmalatçısına Teknik Desteğin Önemi
  3. Servo Motor Freni Nasıl Kullanılır? (A guid to use servo holding brakes)
  4. Bersisa, "Hz. Mevlana'dan bir Mesel" (Tiyatro değerlendirmesi)
  5. Ailemize yeni bir ürün katıldı. Hoşgeldin GA700 :) (Bu blogu önce yayınlayıp, sonra iş arkadaşlarımın fotoğrafını içerdiği için yayından kaldırmıştım)
  6. Elektrikten mekanik hareket nasıl elde edilir
  7. Codesys vs KWSoftware

Kendinize iyi bakın :)
Fatih Gündoğan

5 Şubat 2020 Çarşamba

ACİL STOP

15'ten fazla senedir otomasyon projeleri yapıyor, ekip ve proje yönetiyorum.Bir süredir faydasının sınırlı olduğunu düşündüğüm için paylaşım yapmıyorum. Fakat şu aşağıda yazacaklarım o kadar yaygın ki, bir iki cümle etmeden blog yayınlamayı bırakmak istemiyorum.

Hap bilgiler zaman zaman faydalıdır. Yeniliklere tabi ki açık olun fakat sahanın getirdiği tecrübeye güvenin. En azından sebeplerini anlamaya çalışın.

1. Sistemin enerjisini çat diye kesmeyin.
2. Sistemde bulunan kontrolcülerin (plc, vb.) çıkışlarına direkt sıfır vermeyin. Çıkışları kesmeniz gereken yerde kesin, korumanız gereken yerde koruyun.
3. Sıfır vermeniz gereken valflerin enerjisiz konumlarını, sistemi bozmayacak şekilde ayarlayın.
4. Servoların enerjisini her zaman kesmeyin.
5. Sistemi bütün olarak düşünmeyi ihmal etmeyin.

Özellikle yüksek ataletli yüklerde, dikey yüklerde sistemin acilden sonra dönmeye devam edeceğini, aşağıya düşeceğini, vb. hesap etmeniz lazım.

STO sadece bir acil stop metodudur. Başka metodların varlığından da haberiniz olsun. SS1, SS2, vb.