Linklist

3 Aralık 2014 Çarşamba

SPS için... Frankfurt(Almanya)->Ljubljana(Slovenya) (2/4)

"Canım babam... Mekânın Cennet olsun."


Memlekete gidip babamın cenaze işlemlerini akrabaların ve dostların maddi, manevi destekleriyle tamamladıktan sonra, yarım kalan işimi tamamlamak üzere Frankfurt'a geri döndüm. 


Eschborn Yaskawa Akademi'nin girişindeki robotlar
Eschborn'deki çalışma ofisimiz olan Yaskawa Akademi'nin Kapısında nöbet tutan motoman robot.

Renklerinin standart Yaskawa mavisi'nden farklı olma sebebi: Terminatör filminde de kısa bir rol almış olması. Robotlar film için boyanmıştı. Sağdaki videoda küçük robotun oynadığı sahneyi görebilirsiniz. Büyük robotu şu anda bulamadım, bulduğumda onun da vidyosunu buraya ekleyeceğim.

Makinanın mekaniği Yaskawaya Ristro(Slovenya)'da imal ediliyor. Henüz mekanik hazır değil ancak biz de hazır değiliz, mekanik proje tamamlanmadan önce offline olarak yazılım projesinin  bir bölümünü tamamlamamız gerekiyor zira mekaniğin tamamlanmasıyla Nürnberg'deki SPS 2014 fuar alanına sevk edilmesi arasında geçecek süre, yazılım projesini tamamlamaya yetecek kadar uzun değil...

Dolayısıyla birkaç gün Eschborn'daki Yaskawa'nın (YEU)  akademisinde offline çalışma yapıyoruz.

Birkaç gün Frankfurt'ta çalışmamızın ardından, bir araç kiralayıp makinenin imal edildiği Yaskawa Ristro (Slovenya)'ya doğru yola çıkıyoruz.

Frankfurt'tan Ribnica'ya doğru aşağı yukarı 880 KM'lik
yolculuktan bir kare.

Gideceğimiz güzergahı da aşağıda görebilirsiniz... "Yaskawa Drives And Motion Department", dünyanın neredeyse(mühendislik payı) en iyi motorlarına ve sürücülerine sahip. Böyle iyi ürünlere sahip olup da bunu gösterememek kötü olurdu, dolayısıyla Avrupa'nın önemli fuarlarından birisi olan bu fuara bu makinayı yetiştirebilirsek çok iyi olacak :)

Yolculuk güzergahı



15 Kasım 2014 Cumartesi

SPS İçin... Almanya-Frankfurt (1/4), Ve acı haber...

Selamlar,

İki ay kadar önce Yaskawa Türkiye'ye (YTR) gelen bir mailde, Yaskawa Avrupa'nın (YEU) Nürnberg'de düzenenlenen SPS fuarında gösterimini yapacağı bir demo/proof of concept makinasının mühendisliği için zaman planlaması yapıp yapamayacağımız soruluyordu. Destekleme kararı aldık. YTR adına, makinaya mühendislik desteği vermek üzere, dört hafta önce Frankfurt'a yola çıktım..

19.10.2014 Pazar günü İstanbul-Frankfurt uçağıyla, Frankfurt'a ulaştım. Almanya'da trenyolu emekçilerinin grevi olduğu için havaalanından otelime taksi ile ulaştım ve giriş yaptım.

Bu hafta İspanya, Almanya ve Türkiye'den toplam 3 mühendisin katıldığı bir proje başlangıcı(kick-off) yaptık ve Slovenya'da imalatı sürmekte olan makina hakkında bilgi aldık. Makinanın tüm mekanik aksamının, yazılımının ve ekran tasarımının tamamlanarak Nürnberg'e sevkiyatının yapılması için aşağı yukarı 1 ayımız var. Demo fotoğraflarını ve detaylarını SPS'te makinayı gösterdikten sonra paylaşmayı düşünüyorum...

Derken, bunca kargaşanın arasında, göğsüme hiç çıkmayacak bir yumruk sıkıştıran, boğazımı düğümleyen acı bir haber aldım. "Eniştem komada" dedi kuzenim... "Acil gelmen lazım.".

Ayın 24'ü. Öğle arasında, arkadaşlarla kahve içiyoruz. Saat 1 civarı... Aceleyle resepsiyona gidip, Frankfurt'tan İstanbul'a giden ilk uçağa, Akşam 6:40 uçağına bilet alıyorum... 5 dakika daha duramam orada, hemen taksi çağırıyorum, otele gidip bavulumu toplayıp çıkış yapıyorum.

2:40 gibi havaalanındayım. Türkiye'de herkesi arıyorum, ulaşabildiklerim ağlamaklı.. "Sağ baban" diyorlar, "sağ ama gelmen lazım durumu kötü, yoğun bakımda".

Anlıyorum ama elimden birşey gelmiyor. Genel müdürüm arıyor, abim... Havaalanında olduğumu öğrenince şaşırmış gibi davranıyor. "Tamam hadi iyileşir inşallah, pazartesi görüşürüz" diyerek kapatıyor telefonu. İki arkadaşımla whatsapp'ta mesajlaşıyorum. Havaalanında beni karşılayacaklar ve eve gidip eşimi de aldıktan sonra beni memlekete götürecekler arabayla. Fatih Boz ve Halil Fındık. Sağolsunlar tüm işlemlerde yanımdaydılar...

Proje için akan zamanla, bu zaman farklı sanki. İlkinde su gibi geçip giden zaman, uçağı beklerken akmaktan vaz geçiyor...

Hasılı, Türkiye'ye indikten sonra, dayanamayıp telefonu açıyorum ve facebook'a bakıyorum. "Bir haber var mı??"

Babacığımın gülen yüzünü görüyorum. Kalbime saplanan iğne büyüyor... büyüyor...


Henüz uçağın içerisindeyken gördüğüm fotoğraf...
Canım babam.

Mekan'ın cennet olsun güzel babam.

(Devamı -> 2/4)

2 Ekim 2014 Perşembe

"Senior Engineer" Ne Demek?

Az önce ekşi duyuru'da bir tartışma ile karşılaştım. Senior Engineer'in tanımı üzerine tartışıyorlardı.

Halihazırda bir "Senior Engineer" olarak, bu tanımın iş dünyasında ne anlama "gelmediğini" yazayım.

Yaskawa örneğinde mühendislik bölümü çalışanlarını aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz.


  • Intern
  • Junior Engineer
  • Engineer
  • Senior Engineer - Team Leader - Group Leader
  • Technical Manager

Birebir Türkçe karşılıkları ise aşağıda.

30 Eylül 2014 Salı

CNC - Servolar - Kontrolörler

Bu yayında, CNC altyapısıyla devreye alınacak bir uygulama için ne gibi seçeneklerimiz olduğu konusu üzerinde durmak istiyorum. Elbette burada yazdıklarım konulara yüzeysel biçimde temas ediyor. Daha detaylı bilgi almak isteyenler için birçok kaynak mevcut ve bana da e-posta yoluyla herhangi bir talep geldiği taktirde, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

CNC

CNC sistemine, özetle kabaca m, h, ve g-kodlarını işleyebilen, bir hareket kontrol ünitesi ile kumanda edilen servo ya da step motor ile hareket elde edilen sistemlerdir dersek, karşımıza direkt olarak iki ana başlık çıkıyor.

1. CNC kontrol üniteleri.
2. Hareket tahrik üniteleri.

29 Eylül 2014 Pazartesi

Engineering Phases (Junior vs Senior Engineers)

So, as far as we learnt from customer site (and of course from Murphy), 'engineering' means 'dealing with challenges'.

2 Eylül 2014 Salı

CNC (Tanışma)

CNC lazer kesim makinesinden
çıkmış bir ürüm
CNC: İngilizce “Computer Numerical Control” terimini oluşturan kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe’ye çevirdiğimizde, “Bilgisayarlı Nümerik Kontrol” anlamına gelir. CNC tezgahları, hammadde olarak tahta, mermer, metal gibi işlenebilen malzemeleri kullanırlar ve kabaca ‘bütün bir malzemeden’, bilgisayar ile tasarlanmış daha ufak ve işlenmiş parçaları otomatik olarak imal ederler.

CNC mantığıyla geniş bir spektrumda makine imalatı yapılabilmektedir.

CNC tekniğinin, tornalar, frezeler, lazer/su jeti/plazma/vb. kesim ve işleme makineleri gibi çok geniş bir kullanım alanı vardır.

19 Ağustos 2014 Salı

En Çok Kullanılan Ethernet Protokolleri (*)

(*) : Control Engineering dergisi tarafından 2013 senesinde yapılan araştırmaya göre

Haberleşme ağları hayatımıza girdiğinden beri çok şey değişti. Artık milyarlarca insan ve milyarlarca cihaz birbirleri arasında ölçülemeyecek boyutlarda veri paylaşıyor.

Peki bu haberleşmeler, tesislerde hangi protokoller üzerinden yapılıyor? "Control Engineering" dergisi, 2013 senesinde bununla ilgili bir araştırma yayınlamış. 

14 Ağustos 2014 Perşembe

Elektronik Kam Grafiği

Selamlar,

Bu gece otomasyonla ilgili forumları dolaşırkan elektronik kam ile ilgili bir soru gördüm. Bu işle ilgilenenlere uçan testere uygulamasının elektronik kam grafiğini kısaca özetleyeceğim.

İlgili grafik yanda, önce onu biraz inceleyelim. Elimizdeki grafikte (trend data) beş farklı datayı görebiliyoruz.

Yukarıdan aşağıya doğru sıralarsak:

1. Master eksen pozisyonu
2. Masterın shifted-kaydırılmış- pozisyonu
3. Birinci slave'in pozisyonu,
4. İkinci slave'in pozisyonu
5. ürün varlığının bilgisini üreten sensör çıkışı.

Grafiğe ilk bakışta gördüğümüz şeyler neler?

8 Ağustos 2014 Cuma

Hayatını Elleri İle Kazanan Bir Emekçi İle Gündem Üzerine...



Pencereden doğan güneşe değil, makineye bakıyor
Bursa'da bir fabrikadayim. Yürüttügüm projede çalisan isçi arkadaslardan birisi ile çay molasında sohbet ediyoruz. 

Gündem özetle;  Türkiye'deki Suriye'liler, cumhurbaskanligi seçimleri, MHP, BDP, AKP üzerindeki yolsuzluk iddialari, Irak ve Suriye'deki ISID gerçegi.

Yazilarimi genellikle kisitli zamanlarda yazma firsati buldugum için, uzun yazmayi pek tercih etmedigimi yazdiklarimdan anlayabilirsiniz. Bu sebeple isçi arkadasin gündemini konu basliklari halinde kisaca  listeyemek istiyorum.

Suriye'liler hakkında:

Suriye'lilerin Türkiye içerisinde barındırılmasının Türkiye'deki dengeleri değiştireceğini, faturalarının şimdiden 10-20 lira civarında arttığını, ileride bunların ülkelerine geriye dönmeyeceğini ve Türkiye'de kalacağını düşünüyor. Aynı zamanda devletin kendi maaşından her ay 500-600 lira kesinti yaptığını, ancak Suriye'lilerin ülkeye göçünün maliyetini karşılamak istemediğini söylüyor. Ayrıca internetten okuduğu kadarıyla, devletin Suriye'lilere her ay 800 tl yardım yaptığına inanıyor. Kendisi gece gündüz çalışarak 1400 tl maaş alırken, Suriye'lilere bu yardımın yapılmasına isyan ediyor. Her ne kadar devlet tarafından böyle bir paranın verilmediğini söylesem de, internette okuduğu haberlerin gerçekliğine inanmış.

Göçmenleri ölüme terk etsek daha mı iyiydi diye biraz sıkıştırayım diyorum, cevabı hazır... "one münit diyip henüz Türkiye'ye girmeden Suriye sınırında güvenli bölgeler oluşturulamaz mıydı?" diye soruyor. Bence de oluşturulabilirdi...

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Su Damlası Kesmek, Sinekten Yağ Çıkartmak

Su tutmayan yüzeyin yakın çekimi
Merhaba!

Bir su damlasını işleri berbat etmeden nasıl dilimleyebilirsiniz?

Superhydrophobic yüzeylerin kullanılması ile bu mümkün. Şuradaki 11sn'lik -> YouTube linki 'nden bu işlemin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Peki, bu sudançokkorkan yüzeyler ve su damlaları arasındaki ilişki sayesinde, havadaki nemden cep telefonlarınızı şarz etmek yolunda bazı çalışmalar olduğunu söylesem ne dersiniz?

This approach could lead to devices to charge cellphones or other electronics using just the humidity in the air. As a side benefit, the system could also produce clean water.
Hadi canım dediğinizi duyar gibiyim. Bilimkurgu değil, gerçeğin ta kendisi... "hava'dan nem kapmak" deyimi, sonunda farklı bir anlam kazanacak gibi.

İlginizi çektiyse, şu -> link 'teki ingilizce makaleyi okuyabilirsiniz.

Hazır bu konuya parmak atmışken, teorik de olsa, su damlasıyla çalışan bir bilgisayar mümkün mü sorusunun cevabı için YouTube 'daki bu listeyi de incelemenizi önerebilirim.




19 Temmuz 2014 Cumartesi

Mühendisler İçin Mobile Uygulamalar!

Tekrar Merhaba,

CFE Medya tarafından derlenen aşağıdaki listeye bir göz atmanızda fayda var.


iTunes versiyonu linki

Android versiyonu linki

2 Nisan 2014 Çarşamba

"Başbakanım fabrika lazım fabrika..."

Günaydın...
Sabah haberlere göz atayım derken bir video'ya denk geldim. Başbakan'ın geçenlerde yaptığı Eskişehir mitinginde, bir adamla bir  kadın "fabrika lazım fabrika" diye bağırıyorlar. Başbakan ise Toki'den, Doğalgaz'dan bahsediyor. Başbakan'ın fabrika kurmaya karşı olmadığını, sürekli bir babayiğit arayışında olduğunu biliyoruz. Sadece, komik bir görüntüydü.

Fabrika, aşağı yukarı her ayın yarısında içinde bulunduğum bir ortam. Ufak üretim tesislerinin, atölyelerinin varlığını ve önemini etmiyorum fakat fabrika denildiğinde aklıma ile gelenler, büyük araba, lastik, hızlı tüketim malzemeleri, gıda, vb. fabrikaları. Sanayilerde bulunan ufak tesislerin önemini inkar etmiyorum ancak videodaki ablamızın istediği fabrikalardan saymıyorum.

Fabrika neydi? Fabrika emekti.

Daha profesyonel bir tanım yapmam gerekiyor sanırım.

Fabrika, makine ve insan gücünün üretim için (üç aşağı beş yukarı) profesyonelce organize edildiği, çalışanların sürekli yapılan eğitimler vasıtasıyla bilgilendirildiği ve motive edildiği, günlük üretim adedinin neredeyse herşey olduğu, genellikle yüzlerce kişinin vardiyalı biçimde çalıştığı ortamdır.

Bu tanım oldu gibi.

Dolayısıyla, Türkiye'de örneğin bir araba fabrikasının olması, yan sektörleriyle birlikte, binlerce kişiye iş imkanı demektir. Bırakın kurulmasını, planlaması bile aylarca yerine göre yıllarca sürebilir.

Konu açılmışken, geçtiğimiz günlerde gazetelerde "aranan babayiğit bulundu, yakında açıklayacağız" gibi bir manşet vardı hatırlarsınız. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, bir araba markası üretmek için işadamları toplantısında (ya da bir miting alanında mıydı, hatırlayamadım şimdi), bir para babası arıyor ve sonunda bulunduğuna dair bir haber manşetlere düşüyor. Ve üstelik üzerinden geçen bunca zamana rağmen, o babayiğitten de bir ses çıkmadı henüz. Babayiğiti bulduysanız açıklayın, bulmadıysanız heyecanlandırmayın değerli medya mensubu arkadaşlarım. Şimdi buradan medyamızın hali pür melali kıvamında bir konuya zıplamak abes olacağı için detaylandırmıyorum.

Neyse, en azından "size toki getirdim" müjdesinden daha güzel. Geçtim tamam.

Bu vesileyle bir çağrı da ben yapmak istiyorum. Çağrım farklı babayiğit adaylarına. 12-22 yaş grubundaki (benden daha) genç arkadaşlarıma. Biraz daha aktif olarak temel bilimler eğitimi ile, internet teknolojileriyle haşır neşir olanlara.

Öncelikle 12-22 yaş aralığı zekanın en esnek, öğrenme yeteneğinin ve hayal gücünün en zirvede olduğu yaşlar.

Fabrikaların kurulması şüphesiz zaruri, fakat bu yapısal bir değişiklik değil.

Yapısal değişiklik, erken yaşlardaki bu genç arkadaşların fen, matematik yeteneklerinin artması... ÖSS'de matematikte ortalama başarı 4 net ise, bunu yükseltmek için gereken tüm yatırımlar yapısal değişiklikler olacaktır. Öncelikle kendine yatırım... Matematik kursları, fen bilimleri kursları online eğitim platformları sayesinde ücretsiz alınabiliyor, kendinizi bu alanlarda geliştirmeye bakın. Stratejik karar verme, kritik düşünce gibi önümüzdeki on yılda ihtiyaç duyacağınız yetenekleri geliştirin.

Ardından hayal gücü harekete geçecektir. Parlak fikirler, konsept tasarımlar... Bunu bizden öncekiler yapamadılar, biz sınırlarda dolaştık ama çok da başarılı olduğumuz söylenemez, sizin şansınız daha yüksek. Korkmayın biz de henüz havlu atmış değiliz :)

Öncelikle dayandığınız arkaplanı geliştirin, üretim dediğimizde biraz da bunlar aklımıza gelen konuları çeşitlendirip geliştirmeye bakalım. Yeni bir paylaşım platformu olur, yeni nesil bir online arkadaşlık sistemi olur, online toplantı sistemleri olur... Bir çok kişinin kullanıp fayda sağlayabileceği online platformlar, bunlar da birer fabrika kadar, hatta zaman zaman fabrikalardan çok daha değerli hale gelebiliyor. Getirelim!

Tabi konunun detayları minik ve mütevazı blogumuzun çerçevesinin birazcık dışında kalıyor ama, Türkiye'den çook cılız çıkan bazı sesler dışında şimdiye kadar bu kulvarda bir ses duymak, bir hareket görmek kısmet olmadı.

Hayal gücünün yaşlanmasına izin verme. Tren sürekli hareket halinde, trenin önüne geçemeyebiliriz belki ama bir yerinden tutunup en azından içine binmek bizim elimizde.

Bu da bizim meslek.. Murphy kanunları iş başında.

Mörfi'yi tanımayanınız var mı? Tanımıyorsanız, öncelikle buradan ya da buradan(ingilizce) buyrun.

Kanunların nasıl oluştuğunu ingilizce olan sitenin, şu linkinden, okuyabilirsiniz...

Ayda bir iki kez kendisini bana hatırlattığı için ben Mörfi'yi yakînen tanıyorum. Kendisi de bir mühendis olan Mörfi mühendislikle ilgili genel bazı kurallar oluşturmuş, Vikipedi'den derli toplu halde aldım.

1 Nisan 2014 Salı

Birkaç haftadır... Bursa.

Merhaba!

İstanbul'dan Bursa'ya iş dolayısıyla sık sık geliyorum. Son iki ayda, aralıklarla toplam 5 hafta kadar Bursa'daydım.

Nasıl ulaşılır?

Öncelikle, Bursa-İstanbul, İstanbul-Bursa yolcuğunun en kolay ve ucuz(20TL) yönteminin Kabataş'tan Mudanya'ya her gün seferi olan BUDO denizotobüsünü kullanmak olduğunu söylemek isterim. Hem aşağı yukarı 1.5 saatte Bursa'da olursunuz, hem de büfesinden çok uygun fiyatlara birşeyler atıştırabilirsiniz. İDO'nun pahalı büfesinin yanında, BUDO çok cüzdan dostu gözüküyor.

31 Mart 2014 Pazartesi

Tel Büküm ve Yay İmalatı

Selam!

Oturduğunuz koltukların, yattığınız yatakların, kullandığınız rafların, çekmecelerin, kalemlerin, oyuncakların ve aklınıza gelecek olan hemen herşeyin bir parçasıdır tel. Eğilir, bükülür, istenen formda bir iskelet ya da yay haline gelir. Peki merak eden oldu mu? Nasıl imal edilir?

Tel bükümünün ve yay imalatının nasıl yapıldığı ile ilgili kısaca bilgi vereceğim bu blogda, ardından birkaç üretim videosu paylaşacağım.

17 Mart 2014 Pazartesi

Camming işleri... Yay ve tel büküm makinesi.

Selam,

Şehir şehir geziyoruz, her iş ömrümüzden 2-3 hafta daha götürüyor... Camming mamming diyoruz. Bir dünya matematik, bir dünya hesap kitap işleri. Eee sonuç?

Temiz şebeke suları, arabanızdaki rahat koltuklar (evet en değerli organınızın rahat etmesi için bir sürü çalışma yapılıyor), pet şişeleriniz, pek sevdiğiniz colalarınız.. Kısaca etrafınızda gördüğünüz, ya da görmediğiniz ama hayatınızı, bir başka bakış açısıyla ölümünüzü kolaylaştıran binbir türlü ürün. Çok şükür, çalıştığım firma prensip olarak saldırı veya savunma sanayii için malzeme satışı ya da proje geliştirme işleri yapmıyor. Dolayısıyla bu işin ölüm tarafında ben yokum :)

Ekte göreceğiniz videoyu olabildiğince kısalttım. İş makinelerinin koltuklarının içindeki tel aksamı imal ediyor...

28 Ocak 2014 Salı

Bu hafta da, Konya!

Selamlar!

Geçtiğimiz hafta 21.01.2014 tarihinde Konya'ya gelip, 24.01.2014 Cuma akşamı saat 20:40 uçağı (1 saat rötar ile 21:40 olmuştu) ile tarihinde Konya'dan ayrılmıştım. Bu hafta başında, yani dün 27.01.2014 tarihinde, sabat 07:55 uçağı ile Konya'ya yeniden geldim.

21 Ocak 2014 Salı

Bu hafta, Konya'dayım.

Bu sabah İstanbul Atatürk Havalimanından THY 06:55 uçağına binerek Konya'ya geldim.

Proje zamanı anlamında problem yaşayan bir müşterimizin makinesinin yazılımını yapacağım.

Kısaca, proje bir master ve bir slave (isterseniz efendi ve köle de diyebilirsiniz) servo motordan, ufak çaplı inverterlerden ve çevresel birimlerden oluşan bir dikey dojazlama ve paketleme makinesi.

Sırada Almanya/Frankfurt/Eschborn!

Selamlar,

13.01.2014 ile 18.01.2014 tarihleri arasında, Almanya'nın Frankfurt Şehrinde, Eschborn'de bulunan "Yaskawa Europe" firmasına, eğitim almak amacıyla bir ziyarette bulundum.

Türk-Alman sanayi odası aracılığıyla vize başvurusunda bulunduğum Almanya'dan, vize almakta ve ülkeye giriş çıkışlarımda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Fakat Alman konsolosluğuna buradan, verdikleri 6 aylık vize için teessüflerimi iletiyorum. İnsan vermişken 1-2 senelik verir. Her 6 ayda bir vize mi yenileyeceğiz :)

Ziyaretim ve şehirle ilgili detayları daha sonra, vaktim olduğunda yazacağım. Fakat şimdilik bu vesileyle, Eschborn'deki eğitimim süresince kendilerine çok ısındığım takım arkadaşlarıma bir mesaj vermek isterim.

10 Ocak 2014 Cuma

Birkaç hafta önce: Ramat gan / İsrail

Festo'da ihbar süremin içerisinde, ve hatta son haftamda, İsrail Festo'nun yaptığı bir projede takılması ve Alman iş arkadaşlarımızın christmas tatilinde oldukları için hızlı yanıt verememeleri sebebiyle, İsrail, Ramat gan'a, Festocu arkadaşlara destek ziyaretinde bulundum.

Yeni bir iş!

İş değişikliği, bir diğer deyişle 'transfer' iş hayatımızın bir gerçeği olmakla birlikte, bu kararı almak her zaman düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. En azından benim için böyle oldu.