Linklist

29 Kasım 2013 Cuma

Hızlı uygulamalar - "paralel kinematik"

Makineler geliştikçe ve hızlandıkça, makineler daha fazla ürün üretmeye başladılar. Dolayısıyla, çıkan ürünlerin işlenme (paketleme, kutulama, etiketleme, vb.) hızının da buna paralel olarak hızlanması gerekti. Bunun doğal sonucu olarak, daha hızlı hareket edebilen mekaniklere olan ihtiyaç ortaya çıktı.

Bu gibi hızlı mekaniklere örnek olarak tripod, delta, quadro, t-kinematik, h-kinematik, scara robotları verebilirim. Elbette bu kinematikler dışında farklı kinematik sistemler de mevcut fakat şimdilik sadece delta robotlara değinmek istiyorum.



28 Kasım 2013 Perşembe

Standartlaşma - IEC61131

Ucundan kıyısından yazılım dünyasına bulaşanlar "tırmalamak" tabirini muhakkak duymuşlardır. IEC61131 ile, artık tırmalamayacaksınız demiyorum. Ancak bir platformdan bir başka platforma geçerken ciddi bir endişe duymayacağınızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. 

IEC61131 (eski adıyla IEC 1131) programlanabilir kontrolörler için IEC tarafından üretilen bir standarttır. Dolayısıyla IEC61131 destekleyen bir derleyici kullanan yazılımcılar, aşağı yukarı aynı değişken tipleri, aynı fonksiyon blokları ve aynı dil yapısını kullanarak yazılım geliştirebilecekler demektir.

Artık platformlar arası geçiş IEC61131 standardı ile çok daha kolay.

Fazla detaya girmeden IEC61131 destekleyen iki derleyiciye sizi yönlendireyim, buyrun: Codesys, KW Software

Ayrıca yazılım standardı demişken, PLCopen'ı anmamak da doğru olmaz.

Önsöz

"Merhaba Dünya" (*)

Teknoloji konusunda blog araştırırken, genellikle cep telefonları, arabalar vb. teknolojinin popüler kültürü diyebileceğim alanlarla ilgili bloglar karşıma çıkıyordu. Bu gibi siteler arasında dolaşırken, kafamda bu konulardan sıyrılıp sanayi teknolojisi, robotlar, motorlar, motor sürücüleri, vb. gibi konularla ilgili teknik haberlerle ilgili pek de ciddi olmayan bir blog yayınlama fikri oluştu.

Şu anda okuduğunuz "önsöz", bu fikrin eseridir.

Elimizden geldiği kadar.

(*): Dennis Richie'ye saygılarımla...