Linklist

30 Eylül 2014 Salı

CNC - Servolar - Kontrolörler

Bu yayında, CNC altyapısıyla devreye alınacak bir uygulama için ne gibi seçeneklerimiz olduğu konusu üzerinde durmak istiyorum. Elbette burada yazdıklarım konulara yüzeysel biçimde temas ediyor. Daha detaylı bilgi almak isteyenler için birçok kaynak mevcut ve bana da e-posta yoluyla herhangi bir talep geldiği taktirde, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

CNC

CNC sistemine, özetle kabaca m, h, ve g-kodlarını işleyebilen, bir hareket kontrol ünitesi ile kumanda edilen servo ya da step motor ile hareket elde edilen sistemlerdir dersek, karşımıza direkt olarak iki ana başlık çıkıyor.

1. CNC kontrol üniteleri.
2. Hareket tahrik üniteleri.



Bu başlıklar çoğaltılabilir, her bir başlık kendi içerisinde alabildiğine irdelenebilir ve bir başlıktan onlarca dergi yazısı üretilebilir.

Ben işi karıştırmadan, özetleyerek devam edeyim...

Öncelikle, bir CNC sistemi yapmak isteyen birisi bir kontrol ünitesine ihtiyaç duyar. Bu kontrol ünitesi, işlenmek istenen yolu ya içerisinde barındırır (reçeteler) ya da operatörden CAD gibi formatlarda elde ettiği yolları anlayabilme yeteneğine sahiptir.

Kontrol ünitemiz, kendisine bağlı motorların pozisyonlarına göre geri besleme alarak veya motorların pozisyonlarını dikkate almadan direkt anlık pozisyonlar basarak istenen yolu çizmeye olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Kendisine bağlı motorları kontrol etmenin yanında, yol üzerinde gerçekleştirilmesi gereken operasyonları yapabilecek analiz ve kontrol kapasitesine de sahip olmalıdır.

Aşağıdaki örnek senaryo ile konuyu daha iyi anlayabiliriz.

Örnek Senaryo: 2 Eksenli Çizim Tezgahı.

2 eksenli bir tezgahımız var. Bu eksenlerin ucundaki araç bir kalem. Aracımız pnömatik tahrikle aşağı ve yukarı hareket edebiliyor.

İstediğim çizimi yapmak için, kalemin zaman zaman kağıdı çizmeden havada hareket etmesi gerekiyor. Zaman zaman da kağıdın üzerine basarak çizim yapması gerekiyor.

Dolayısıyla bu sistemde, en azından kalemi havaya kaldırmak için bir çıkışa ihtiyaç olacaktır.

CNC kontrol ünitemiz, hem kalemi istenen rotada hareket ettirecek, hem de kalemin aşağı ve yukarı hareketini ihtiyaca göre kontrol edecektir.

Özellikle öğrenci arkadaşlar için heyecan verici bir proje...

Nasıl bir mekanik tasarlamalıyım sorusunun cevabını google'a bırakıyorum.

Nasıl bir kontrol sistemi kullanabilirim sorusunun cevabı için ise bir sonraki yayınımda yanıtlamaya çalışacağım.

İyi geceler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder