Linklist

7 Nisan 2015 Salı

Dağ Kesme Makinası - (1/4)

Servo dünyasında, en azından benim şimdiye kadar çalıştığım alanlarda, "proje" dediğinizde akla ilk olarak dolum, paletleme, paketleme (packaging), tutma-taşıma (pick-place), cnc vb. işleri akla gelir.

Bu defa pek aşina olmadığım bir sektöre, henüz yaptığım ilginç bir projeyi paylaşacağım.

Burdur'da köklü bir aileye ait bir aile firması olan Uslu Makina ile Madencilik sektöründe kullanılan, elmaslı tel testere ile kesim (diamond wire saw cutter, wire saw cutter, vb.) ya da diğer adıyla dağ kesme (mountain cutter) makinası için bir proje görüşmesi yaptık. Rakip, yine sektörde isim sahibi, büyük bir firma, açıkçası işimiz zordu.

Ancak, güzel geçen bir proje görüşmesinin ardından anlaşmamızı yaptık. Ve ilk ürünlerin siparişini acilen geçtik. Artık makinayı fuara yetiştirmemiz gerekiyor...

Cutralli T-REX



Koskaca dağı kestiği ve ürün gamımızdaki en güçlü ürünleri kullandığı için, yeni makinamızın ismini T-REX koyduk.

Ürünleri tam zamanında yetiştirdik ve kısa süre içerisinde Uslu Makina'nın fabrikasında çalışma yaparak, makinayı İzmir Mermer Fuarına yetiştirdik.

Fuarın ardından makinayı Antalya Saklıkent Kayak Merkezi'nin yanındaki bir mermer ocağına kurduk ve devreye alma çalışmasını tamamlayarak, saha imalatına başladık.


Proje Takvimi

02.03.2015: Proje Görüşmesi ve anlaşma
19.03.2015 - 24.03.2015 : Fabrikada makina devreye alma
02.04.2015 - 05.04.2015 : Sahada makina devreye alma

Benim "başarılı proje" kriterlerime tamamen uyan bir proje olduğu için ayrıca sevinçliyim.

Başarılı Proje Kriterlerim -> Takvim, Bütçe, Kalite

1. Bütçe : Başta belirlediğimiz proje bütçesini aşmadık.

2. Takvim : Çok sıkışık bir takvimde, Japonya, Almanya ve Türkiye işbirliği ile işi yetiştirdik. Sipariş, Lojistik, Teknik...

3. Kalite :  Kullandığım ürünlerin kalitesinden zaten şüphem yok... Ancak kimi zaman, imal edilen makina, üzerinde kullanılmış olan kaliteli ürünleri heder etmiş olabilir.  Dolayısıyla makinanın kalitesi sadece üzerinde kullanılan ekipmanların kalitesi ile ölçülmez.

Bizim makinamızda, Hız testleri henüz sonuçlanmadı. Ancak kesim yapan teldeki dalgalanma neredeyse sıfır diyebilirim. Bu da kesim hızını artıracaktır. Test sonuçları bir haftaya elimize ulaşır. Ayrıca eğer eski bir sistemi değiştiriyorsanız, yeni sisteme en zor ikna edeceğiniz kişi, yeni sistemi kullanacak olan operatörlerdir ancak yaptığımız sistemi kullanan operatörlerden aldığımız geribeslemeler sevindiriciydi...

Projede emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum.

DEVAMI: Dağ Kesme Makinası (2/4) Antalya'ya Yolculuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder